SSIBE fomenta el consum de peix de proximitat entre els seus professionals

16/04/2025 Serveis - Jordi Rodríguez


A l'Obrador de Peix de Palamós es neteja, prepara, congela i embasa el peix al buit.

A l'Obrador de Peix de Palamós es neteja, prepara, congela i embasa el peix al buit.

Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà fomenta el consum de peix de proximitat entre els seus professionals. Es tracta de peix net, eviscerat i congelat, que els treballadors poden reservar a través d'un lloc web, i recollir en unes taquilles intel·ligents situades a l'hospital de Palamós. El projecte Alavora es va iniciar el mes d'octubre de l'any passat com a prova pilot, i des de principi d'aquest 2025 ja està obert a tota la plantilla de l'entitat. És una iniciativa de la Confraria de Pescadors de Palamós i d'Emporhotel, l'empresa d'hoteleria de SSIBE, mitjançant Probeta, el seu espai d'innovació.

L'Obrador de peix impulsat per l'Organització de Productors Pesquers de Palamós ha consolidat els seus clients principals entre els equipaments sanitaris. Serveix regularment l'hospital de Palamós, el sociosanitari Palamós Gent Gran i Palafrugell Gent Gran. Ara s'ha fet un pas més amb un dispensador situat a l'exterior de l'entrada de l'hospital de Palamós i on els professionals de SSIBE poden comprar peix de proximitat. Cristina Mañas és gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós.



Les espècies de peix que els profesionals de SSIBE poden recollir en aquest dispensador són de proximitat. Peixos poc coneguts i de poca sortida comercial però que tenen un alt valor nutricional. Es fa l'encàrrec 24 hores abans a través d'una app, l'Obrador de Peix de Palamós el neteja, el prepara, el congela i l'envasa al buit, i l'endemà es pot recollir al dispensador.



'Alavora' és un projecte d'Emporhotel i l'espai d'innovació Probeta i de la Confraria de Pescadors de Palamós. S'ha tirat endavant gràcies a una subvenció del GALP Costa Brava. Miquel Ortega, director d'Emporhotel, explica com s'ha gestat i com funciona aquesta iniciativa.



De moment, la iniciativa és per als treballadors sanitaris però no es descarta obrir-ho a la ciutadania. Així mateix, es contempla col·locar dispensadors en d'altres espais sanitaris.



Des de l’inici de l'experiència s’han servit més de 100 quilos de peix, a través de 70 comandes. S’han comprat fins a 15 espècies diferents de peix, entre les quals hi ha sorell, canana, sardina, maire, gat, molla, gamba blanca i vermella, lluç, besuc blanc, anxova, tonyina, i pop blanc i roquer.

Alavora fomenta la sostenibilitat i l'alimentació saludable, a més de promoure el consum de peix de proximitat i donar a conèixer espècies poc conegudes. Utilitza la digitalització i les noves tecnologies per apropar a un públic no acostumat al comerç tradicional, un producte de fàcil consum i qualitat. El projecte s'ha dut a terme gràcies a la subvenció del Grup d'Acció Local Pesquera Costa Brava, amb fons de la Unió Europea per un import de 24.121 euros. La col·laboració entre Emporhotel, l'empresa d'hoteleria de SSIBE, i l'Organització de Productors Pesquers de Palamós ja fa 2 anys que permet oferir peix de proximitat diàriament al menú de les cafeteries de l'hospital de Palamós, de Palamós Gent Gran, i al menú del personal de les àrees bàsiques de salut.


Entrevista a Cristina Mañas, gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós.


Entrevista a Miquel Ortega, director d'Emporhotel.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...